Zaznacz na płaszczyźnie zbiór punktów, których współżędne spełniają układ:
Nei:
Proszę o rozwiązanie, tak bym mógł zobaczyć, co się robi po kolei. Dziękuję.
12 maj 20:17
Mila:

y≤−2x+7 punkty płaszczyzny leżące na prostej
k: y=−2x+7 i poniżej tej prostej
y≥2x+9 punkty płaszczyzny leżące na prostej
m:y=2x+9 i powyżej tej prostej
Rozwiązanie część wspólna zaznaczonych obszarów
12 maj 21:02
5-latek: Dziekuje bardzo już będę wiedział
12 maj 21:12
Mila:
12 maj 21:23
Nei: Co się dzieje z tymi 2x?
12 maj 21:52
Mei:
2x poszły w długą
12 maj 21:53
Nei: Można to jakoś rozpisać?
12 maj 21:55
Kei:
Nie da się współżędnych rozpisać
12 maj 22:05
Mila:
Nie rozumiem Twojego pytania.
Przecież masz równania prostych, które narysowałam.
12 maj 22:25
Nei: Tzn, dlaczego akurat tak przebiegają te proste? Wiem, że jeżeli y ≤, to punkty znajdują się
poniżej tej prostej. Natomiast, jeżeli y ≥, to punkty znajdują się powyżej prostej. Z tego co
napisał/a @Mei iksy idą w długą, więc skąd z tej 7 i 9 te proste?
13 maj 14:10
Mila:
Aby narysować prostą to musisz mieć dwa różne punkty przez które przechodzi .
2x + y ≤ 7 przekształcamy nierówność
y≤−2x+7
Punkty należące do prostej: y=−2x+7
(0,7) , (1,5) teraz narysuj to na kartce
y ≥ 2x + 9
Druga prosta :
y=2x+9
(0,9), (1,11) (−1,7)
Narysuj.
13 maj 17:10
Nei: To znaczy, że jak mam:
3x−1 ≤ y+2, to przekształcam:
−y ≤ 2+1−3x
−y ≤ −3x+3
y ≥ 3x−3.
Punkty należące do prostej: y=3x−3
(0,3), (1,2)
2y+3 > x−1
2y > x−1−3
2y > x−4
(0,4), (1,7), (−1,2)
?
14 maj 16:42
Mila:

y=3x−3
x=0 to y=3*0−3=−3 jest punkt (0,−3)
x=1 to y=3*1−3=0 jest punkt (1,0)
Przez te punkty przechodzi prosta y=3x−3
W drugim nie wyznaczyłaś zmiennej y.
2y=x−4 /:2
(0,−2), (2,−1) punkty wykresu
14 maj 16:59