matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
układ
mateusz:
należy rozwiązać układ równań x+2y=5*2
1
4
x−y=2
1
3
doszedłem do: 3x = 6 * 2
1
4
x = 2
1
5
ale nie wiem jak obliczyć y
12 maj 19:52
Baba:
y = x − 2
13
= 2*2*2
13
− 2
13
= 4*2
13
− 2
13
= 3*2
13
12 maj 19:58
mateusz:
dziękuję
12 maj 20:02