Wielomiany
Jiley: Dany jest wielomian w(x)=x3−x2−1. Wtedy
A. w(2√+1)=32√+3
B. w(3√−2√)=93√−112√−6+26√
C. w(3√−1)=w(1−3√)
D. w(1−2√)=32√−3
12 maj 19:11
5-latek: No to podstawiaj za x i licz .
przecież wzory skroconego mnożenia znasz .
12 maj 19:17
Jiley: ale co mam podstawic pod x?
12 maj 19:23
5-latek: to co masz w( ) ale co tam jest to nawet najstarsi gorale nie wiedza
12 maj 19:28
Jiley: duzo rozumiem..
12 maj 19:30
5-latek: Powiedz co mam np. ci policzyć jeśli nawet nie potrafisz porządnie przepisac zadania
Czego to jest zapis 2√+1 ? czy widzisz co wypisujesz ?
no ale masz
(2√+1)3−(2√+1)2−1 wiesz co napisane wiec licz
tak samo pozostale przykłady
12 maj 19:35
Jiley: gdybym mogla to wyslalabym ci screena i pokazala, ze tak jest w zadaniu i niczego nie
zapomnialam napisac
12 maj 19:37
12 maj 19:42
5-latek: Ja się domyślam jak ma być .
np. a) W(√2+1)= √32+3 Tak ma być ?
wiec np. a)
W(√2+1)= (√2+1)3−(√2+1)2−1
Piszesz symbol pierwiastka a pod symbolem nic (tak się nie zapisuje . Teraz wiadomo ?
W b) na pewno jest tak
W(√3−√2)= √93−√112−6+√26? tak ?
wiec w b) za x podstawiasz (√3−√2
12 maj 19:44
Jiley: Nadal nie za bardzo rozumiem
12 maj 19:52
5-latek: Przykład
masz taki wielomian W(x)= x4−3x3+67x2+195
Masz policzyć jego wartość np. dla x=5
To w miejsce x w wielomianie wstawiasz 5
czyli będzie W(5)= 54+3*53+67*52+195
Tak samo U ciebie
Msaz policzyć ile jest rowny wielomian W(x)= x3−x2−1 w a) dla x= √2+1 w b) dla x=
√3−√2 w c) dla x= √3−1i w d) dla x= 1−√2
12 maj 20:07