ostrosłup
mateusz: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa
16 cm, a krawędź boczna 10 cm. Wydłużamy wszystkie krawędzie boczne
tego ostrosłupa o 70%. O ile procent zwiększy się jego pole powierzchni bocznej?
proszę o pomoc
12 maj 18:44
mateusz: 150% ?
12 maj 18:52
Mila:
Obliczyłeś pole powierzchni , czy inaczej to obliczyłeś?
12 maj 19:07
mateusz: obliczyłem pole powierzchni, ponieważ nie wiem jak zrobić to inaczej
12 maj 19:10
Mila:
Po kolacji sprawdzę.
12 maj 19:33
mateusz: dziękuję

smacznego życzę
12 maj 19:33
Mila:

h
2=10
2−8
2=36
h=6
b'=10+0.7*10=17
h'
2=17
2−8
2=225
h'=15
360−144=216
12 maj 20:31
mateusz: Milu, bo pisałaś coś o innym sposobie, mogłabyś dać jakąś podpowiedź do tego ?
12 maj 20:39
Mila:
Tak jest dobrze i prosto.
Nie trzeba utrudniać sobie życia.
12 maj 21:04