pomocy
Adrian: Oblicz:
a) 1−tg 3°*tg(−87°)
b) 4*tg43°*tg(−45°)*tg47°
c) (sin24°−cos 156°) 2 −2cso 66°*cos24°
12 maj 18:08
Godzio: a)
tg(−87) = − tg(87) = − tg(90 − 3) = − ctg3
ctgx * tgx = 1
b) tg(47) = tg(90 − 43) = ctg43
c) cos(156) = cos(180 − 24) = − cos24
cos66 = cos(90 − 24) = sin24
12 maj 18:14
Adrian: Sprawdziłem z tyłu książki poprawne odpowiedzi i żadna się nie zgadza:
a) 2
b)−4
c)1
12 maj 18:18
Adrian: Zadanie znajduje się w dziale Wzory redukcyjne
12 maj 18:19
Adrian: Ale w a) koledze i mi też wyszło 1!
12 maj 18:20
Adrian: Prosił bym o pomoc gdyż sam tego nie rozumiem a kolega wyżej policzył to zupełnie inny sposób
niż powinno być.Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
12 maj 18:56
Godzio: Przecież napisałem Ci wskazówki do rozwiązania, a nie rozwiązania... Wysil się trochę
12 maj 23:28