Funkcja liniowa zadanie sprawdzenie
KUBA1777: Prosze o Sprawdzenie zadania funkcja liniowa
PolecenievZnaleźć równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty.
A= (2,3) B=(3,2)
Y=ax + b
3=a×2+b
2=a+3+b
−3=−a−b
2=−3a+b
1=−a+b
a=1
Teraz znajdę B
−2=−3×3+b
b=−9
Odp: y=1x−9
Proszę i powiedzieć czy zrobiłem to dobrze czy źle, a jeśli złem proszę wytłumaczyć jak zrobić
poprawnie dziękuję
12 maj 17:20
Kejt: Przejście układu z pierwszej postaci w drugą..
nie rozumiem skąd bierzesz: −3=−a−b , w drugim równaniu znaki pomieszałeś
czemu to miało służyć?
12 maj 17:30
Mila:

A= (2,3) B=(3,2) współrzędne punktów spełniają równanie prostej AB
y=ax+b równanie prostej w postaci kierunkowej ( masz wyznaczyć a i b)
3=2a+b
2=3a+b
========odejmuję stronami
1=−a
a=−1
podstawiam do pierwszego równania ( można też do drugiego)
3=2*(−1)+b stąd b=5
AB: y=−x+5
============
12 maj 17:30