przeliczalność
Ola: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania, jakieś wskazówki, nakierowania do poprawnego
rozwiązania.
Niech Q = { Xn : X ∈ L ∧ n ∈ N }, gdzie L= { q,w,e,r,t,y,u,i,o,p,a,s,d }, a N zbiorem liczb
naturalnych (Q jest zbiorem wszystkich liter ze zbioru L z indeksami, którymi są liczby
naturalne, czyli zbiorem par złożonych z litery ze zbioru L i liczby naturalnej).
Udowodnić przeliczalność zbioru Q.
L= 13
mamy bijekcję Q <−> N
ale co dalej?
12 maj 17:17
wmboczek: jak mamy bijekcję to mamy dowód
w zadaniu pewnie trzeba podać wzór tej bijekcji
q=1,w=2,...,d=13
q(n)=13n+1
w(n)=13n+2
...
12 maj 18:15