Zapisz wartość pierwiastka jako liczbę całkowitą
kicia: Zapisz wartość pierwiastka jako liczbę całkowitą
a. 3√81
b. 4√625
c. 5√243
d. 5√32
12 maj 15:32
PW: Polecenie trochę "na wyrost". A jeśli się nie da?
3√81 = 3, bo 33 = 81
12 maj 15:35
J:
a) niemożliwe
12 maj 15:37
PW: No właśnie Cię oszukałem 33 = 27, a więc jest to przykład na "się nie da".
Liczba 3 jest za mała, liczba 4 za mała, bo 43 = 64, a liczba 5 za duża, bo 53 = 125.
Nie da się zapisać pierwiastka trzeciego stopnia z 81 w postaci liczby całkowitej, bo nią nie
jest.