Napisz równianie stycznej do wykresu funkcji f(x)
Krzychu: f(x)= 2x−3x+5
12 maj 14:53
J:
na jakich warunkach ?
12 maj 14:54
Krzychu: nic o warunkach nie było mówione. Nie rozumiem Cię.
12 maj 14:58
Krzychu: to jest z działu pochodne jeśi to Ci coś pomoże
12 maj 14:59
J:
istnieje nieskończenie wiele stycznych do wykresu tej funkcji ... aby podać równanie jednej,
musi byc podany warunek, np. .. w punkcie x0 lub przechodząca przez punkt lub równoległa do
danej prostej ...itp
12 maj 15:00
Krzychu: a przepraszam , nie zauważyłem.
W punkcie (
8: f 8 )
12 maj 15:07
J:
(8,f(8)) ..? tak ?
12 maj 15:08
Krzychu: dokładnie.
12 maj 15:10
J:
| | 2(x+5) − (2x−3) | | 13 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (x+5)2 | | (x+5)2 | |
| | 1 | |
zatem styczna: y = |
| (x − 8) + 1 |
| | 13 | |
12 maj 15:10
Krzychu: dziękuje bardzo
12 maj 15:12