11 maj 23:28
bezendu:
Jeśli wyznacznik <0 wówczas funkcja nie osiąga ekstremum w tym punkcje, jeśli >0 to osiąga
ekstremum i wstawiamy współrzędne tego punktu do funkcji wyjściowej, jeśli wyznacznik=0
wówczas nie możemy określić czy funkcja osiąga ekstremum w tym punkcie.
11 maj 23:31
bezendu:
A sprawdzać mi się nie chcę
11 maj 23:31
Godzio: Będę za 15 min w domu (żeby nie było, że zapomniałem)
11 maj 23:32
52: Tyle to ja też wiedziałem
11 maj 23:32
52: Godzio jak dotrwam to ok
11 maj 23:33
bezendu:
''Tyle to ja też wiedziałem'' to skoro wiedziałeś to czemu pytasz ? Dwa w Twoim rozwiązaniu
nie widzę tego komentarza...Więc chyba ?
11 maj 23:34
Qulka: w 2 dodaj stronami wyjdzie x3+y3=0 więc x=−y i podstaw
11 maj 23:37
52: bezendu wiem że chciałeś pomóc, ale poważnie napisałem wynik mi wyszedł jak w
odpowiedziach, czyli brak ekstremów; komentarze miałem na myśli we wcześniejszych krokach
Qulka już patrzę
11 maj 23:40
Godzio:
Ja bym może trochę więcej napisał tzn. H(x,y) = ... (czyli ten hesjan) a później dla punktu P
mamy H(−1,2) więcej bym nic nie pisał, nie za bardzo jest co...
11 maj 23:46
52: Z tymi hesjanami ostrożnie

nie było nic takiego wprowadzane, to jest chyba dla funkcji
trzech zmiennych tak ? Bo coś wykładowca wspominał, ale tylko wspominał...
11 maj 23:47
11 maj 23:50
Godzio:
Hesjan to wyznacznik z pochodnych, oczywiście się rozszerza
11 maj 23:53
Godzio:
| | x2 | |
4. Dopisz, że a ≠ 0 (już gdy dzielisz przez to 'a', y = |
| , a ≠ 0) |
| | a | |
11 maj 23:56
52: Mimo wszystko odpuszczę sobie hesjany, a te dwa przykłady dobrze ?
11 maj 23:56
52: aaa, ok
11 maj 23:57
12 maj 00:06
Godzio: Wygląda ok.
12 maj 00:15
12 maj 00:20
Godzio: Jest git.
12 maj 00:24
52: Dziękuję pięknie

Jutro też byłbyś w stanie mi pomóc z takim samym zagadnieniem ?
12 maj 00:26
Godzio:
Pewnie tak
12 maj 00:32
52: To będę cię jutro prosił o dalszy ciąg nauki

Dobranoc
12 maj 00:33
Godzio:
Dobranoc
12 maj 00:35
prosta:
nie pamiętam tego dokładnie...może sprawdzę źródła...
ale inaczej podałabym końcową odpowiedź w przykładzie 4.
(post 23.50)
12 maj 14:53
52: Ok, jc to jestem zainteresowany
12 maj 18:34
prosta:
jest jednak ok, wypadałoby jeszcze sprawdzić, co dzieje się w punkcie (0,0) gdy a=0
( wtedy wyznacznik jest równy 0)
12 maj 19:32
52: Tak, ale wtedy nie wiemy co się dzieje jak wyznacznik =0 , nie możemy określić czy to jest
minimum czy maksimum, czy wgl jest ekstremum...
O taki komentarz ci chodzi ? Czy coś innego masz na myśli ?
12 maj 21:00