Czy równość jest tożsamością?
POLska: Sprawdź czy podana równość jest tożsamością:
(tg
2α − sin
2α)ctg
2α = sin
2α
Prosiłbym o wytłumaczenie mi tego zadania, nie rozumiem nie wiem czego użyć

Będę wdzięczny
11 maj 22:13
11 maj 22:15
POLska: L= tg2α * ctg2α − sin2α * ctg2α= ? Co dalej? Czy wgl to dobrze zacząłem?
11 maj 22:50
Eta:
L=tg2α*ctg2α−cos2α= 1−cos2α= sin2α=P
11 maj 22:56
Benny: Tylko wymnożyłeś.
| | sin2x | | cos2x | | sin2x−sin2x*cos2x | | cos2x | |
( |
| −sin2x)* |
| = |
| * |
| = |
| | cos2x | | sin2x | | cos2x | | sin2x | |
=1−cos
2x=sin
2x
L=P
11 maj 22:56
Mila:
tgα*ctgα=1
| | cos2α | |
sin2α*ctg2α=sin2α* |
| =cos2α |
| | sin2α | |
Teraz wykorzystaj tę podpowiedź.
11 maj 22:58