suma szeregu
biedny student: jak obliczyc sume szeregu
∞
∑ xn/(3n+1)
n=1
11 maj 20:50
biedny student: muszę obliczyć obustronnnie całke albo pochodną

tylko najpierw jakos muszę pomnozyć/podzielić przez x ?
11 maj 21:26
b.: najpierw podstaw x=y3 i dodatkowo pomnóż przez y
12 maj 20:17
vaultboy: Hint:
| | xn | |
Niech f(x)=∑1∞ |
| | ()' |
| | 3n+1 | |
| | nxn−1 | |
f'(x)=∑1∞ |
| | *3 |
| | 3n+1 | |
| | 3nxn−1 | | (3n+1)xn−1−xn−1 | |
3f'(x)=∑1∞ |
| =∑1∞ |
| = |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
| | xn−1 | | 1 | |
∑1∞ xn−1 −∑1∞ |
| = |
| −f(x)/x |
| | 3n+1 | | 1−x | |
Funkcja spełnia równanie różniczkowe
13 maj 15:27