Zbadaj dla jakich wartości parametru p ciąg określony wzorem bn= pn^2+(p+2)n-5 j
deblanis: Zbadaj dla jakich wartości parametru p ciąg określony wzorem bn= pn2+(p+2)n−5 jest ciągiem
arytmetycznym. doszła już do wyznaczenia różnicy b(n+1) − bn i wyszło mi 2pn+2p+2, tylko co
dalej?
11 maj 20:46
prosta:
obliczona różnica powinna być stałą, ( nie zależy od n) stąd p=0
11 maj 20:58
deblanis: tak też myślałam, dziękuję bardzo
11 maj 21:03
===:
p(n+1)2+(p+2)(n+1)−5−pn2−(p+2)n+5=p[(n+1)2−n2]+(p+2)(n+1−n)=p(2n+1)+p+2
czyli masz OK
Zatem jeśli ma być arytmetyczny ...to p=0
11 maj 21:06