matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Luisito:
oblicz granicę ciągu:
√
n
−
√
n+2
√
n
2
+1
−
√
n
11 maj 20:03
Benny:
Może tak:
(
√
n
−
√
n+2
)(
√
n
+
√
n+2
)
lim
n→
∞
√
n
−
√
n+2
=lim
n→
∞
=
√
n
+
√
n+2
−2
=lim
n→
∞
=0
√
n
+
√
n+2
11 maj 20:10
Janek191:
n
2
+ 1 − n
a
n
=
√
n
2
+1
−
√
n
=
=
√
n
2
+ 1
+
√
n
1
n − 1 +
n
=
√
1 +
1
n
2
+
1
√
n
więc lim a
n
= +
∞
n→
∞
11 maj 22:34