Zapisz wyrażenie określając jego znak i wykorzystując definicję wartości bezwzgl
redbulka: b. −1 < x < 2 ⇒ /( x −2) (x +1)/
c. x < −2 ⇒/ 2x +4 /
d. 1 < x < 2 ⇒ / (2−x) (x −1)/
pigor: ...,
b) −1<x<2 /−2 i −1<x<2 /+1 ⇒ −3<x−2<0 i 0<x+1<3 ,
więc
|(x−2)(x+1)| = |x−2|* |x+1| = −(x−2)*(x+1) =
−x2+x+2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c) x< −2 /*2 ⇒ 2x< −4 /+4 ⇒ 2x+4< 0,
więc
|2x+4| = −(2x+4) = −2(x+2) =
−2x−4 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d) 1<x<2 / * (−1) i 1<x<2 / −1 ⇒ −2<−x<−1 /+2 i 0<x−1<1 ⇒
⇒ 0<2−x<1 i 0<x−1<1,
więc
|(2−x)(x−1)| = |2−x| * |x−1| = (2−x)(x−1) = −(x−2)(x−1) =
−x2+3x−2. ...