matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
Konstanty:
Proszę o pomoc, myślę, że powinienem użyć w tym przypadku wzoru na różnicę cosinusów, ale póżniej zaczynają się schody
cos(2x−π/2)=cosx
11 maj 19:52
Eta:
π
cos(2x−
)=cosx
2
π
π
2x−
=x+2kπ lub 2x−
= −x+2kπ
2
2
π
π
2
x=
+2kπ lub x=
+
kπ , k∊C
2
6
3
11 maj 20:05