funkcje trygonometryczne zmiennej rzeczywistej
Adamxd: Jak wyznaczyc zbior wartosci tych funkcji
11 maj 19:49
Adamxd: pomoze ktoś

mam taka załamke w tym że masakra
11 maj 20:06
Adamxd:
11 maj 20:19
prosta:
| | 1 | |
a) f(t)= |
| i t∊<−1,0)∪(0,1> |
| | t | |
11 maj 20:24
Kacper:

Zrobię ci pierwszy przykład. Trzeci analogicznie.
g(x)=sinx, −1≤sinx≤1
| | 1 | |
f(x)= |
| , Df=<−1,0)∪(0,1> |
| | g(x) | |
Rysujemy hiperbolę i odczytujemy zbiór wartości w określonej dziedzinie.
Zw
f=(−
∞,−1>∪<1,+
∞)
11 maj 20:25
prosta:
a) stąd f(t)∊(−∞,−1>∪<1,+∞)
11 maj 20:26
Adamxd: jakto jakto przecierz bedzie ten przedzial chyba <−1,0)∪(0,1> , no rysowalem ta hiperbole i od
jej zbioru wartosci odlolem zbior wartosci funkcji sinus
11 maj 20:35
prosta:

c)
−1≤cosx≤1 ⇒ f(1) ≤cos
2−2cosx−8≤f(−1) i f(x)=x
2−2x−8
−9≤cos
2−2cosx−8≤−5
| | 1 | | 1 | | 1 | |
stąd: − |
| ≤ |
| ≤ − |
| |
| | 5 | | cos2−2cosx−8 | | 9 | |
11 maj 20:38
Adamxd: dlaczego te dwie linie są pionowe a nie poziome
11 maj 21:18
Adamxd: Ta kwestia nurtuje mnie za przeproszeniem fchui od 3 godzin
11 maj 21:19
Adamxd: moglby mi to ktos wyjasnic?
11 maj 21:35
Adamxd:
11 maj 21:43
prosta:
ad.a)
| | 1 | |
rozpatrujesz funkcję y= |
| w dziedzinie <−1,0)∪(0,1> |
| | x | |
11 maj 21:46
prosta:
ad.c)
1. początkowo rozpatrujemy funkcję f
1(x)=x
2−2x−8 w dziedzinie <−1,1>
otrzymujemy zbiór wartości <−9,−5>
| | 1 | |
2. następnie rozpatrujemy funkcję f2(x)= |
| w dziedzinie <−9, −5> |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
otrzymujemy zbiór wartości < − |
| , − |
| > |
| | 5 | | 5 | |
Mamy w tym zadaniu złożenie trzech funkcji
11 maj 21:51
prosta:
| | 1 | | 1 | |
poprawka < −− |
| ,− |
| > |
| | 5 | | 9 | |
11 maj 21:52
Adamxd: no ale czemu dziedzina <−1,0)∪(0,1> nie bedzie zbiorem wartosci dla 1/sinx
12 maj 17:12
Adamxd: ?
12 maj 18:27
52: dla sinx ZWf <−1,1>
| | 1 | |
dla |
| ZWf <−1,0)∪(0,1> |
| | sinx | |
a czemu bez 0 ? Ponieważ dziedzina... kπ, k∊C
rozumiesz teraz ?
12 maj 18:36
prosta:
Adamxd, post 17.12
| | 1 | |
1. gdy t∊(0,1> to |
| ∊<1,+∞) |
| | t | |
(odwrotności liczb dodatnich mniejszych od 1 są liczbami większymi od1)
| | 1 | |
stąd gdy sinx∊(0,1> to |
| ∊<1,+∞) |
| | sinx | |
12 maj 19:08
prosta:
i podobnie
| | 1 | |
gdy sinx∊<−1,0) to |
| ∊(−∞,−1> |
| | sinx | |
12 maj 19:10
Adamxd: ale czemu zwbior wartosci tej funkcji odwrotnej jest taki ZWf <−1,0)∪(0,1>
12 maj 22:57
prosta:
przecież sinus ma wartości z przedziału <−1,1>
i nie może być równy zero, gdyż występuje w mianowniku ułamka
12 maj 23:06
Adamxd: aaa
19 maj 17:42