rozwiąż jeden układ równań dwoma sposobami:
gabi : rozwiąż jeden układ równań dwoma sposobami: graficznie i algebraicznie i narysuj do tego
funkcję liniową opisującą równanie >>>
x+y=−1 x−y=4 x+y=5
2x−y=−7 2x−2y=4 2x+2y=10
Bardzo proszę o szybkie rozwiązamie tego zadania
/sup> z góry wielkie dzięki
11 maj 19:25
gabi : POMOCY

11 maj 19:38
11 maj 20:20
11 maj 20:28
11 maj 20:43
11 maj 20:44
Mila:
Metoda algebraiczna
2) x−y=4
2x−2y=4 /:2
x−y=4
x−y=2 /*(−1)
x−y=4
−x+y=−2
========dodajemy stronami
0=2 sprzeczność brak rozwiązań
Metoda graficzna
Wyznaczamy y z obu równań
x−y=4⇔
y=x−4 Punkty wykresu : (0,−4) (1,−3)
2x−2y=4 /:2⇔x−y=2⇔
y=x−2 Punkty wykresu (0,−2) ,(1,−1)
Proste są równoległe, mają jednakowe wsp. kierunkowe: a=1
⇔
Brak punktu przecięcia. Brak rozwiązań.
11 maj 20:47
gabi : Dziękuje bardzo wszystkim za pomoc !
11 maj 20:53
Mila:
11 maj 21:03
gabi : Mila: a w 3) to tobrze robię ? :
x−y=5
2x+2y=10|:(−2)
x−y=5
−x−y=−5
0=0
po przekształceniu wzorów powinno być y=−x+5 i 2y=−2x+10|:2
y=−x+5 i jescze narysować układ i to wszystko ?
a jeszcze jak sobie podstawię punkt pod x to on może być jakikolwiek ?
11 maj 21:21
gabi : aaaa i to wyjdzie układ funkcji nieoznaczony ?
11 maj 21:24
5-latek: Nie układ funkcji tylko rownan
Definicja funkcji jest inna niż definicja równania
11 maj 21:47
Mila:

zadanie 3.
1) x+y=5 /−x
y=−x+5
wybierasz argument dowolnie ( aby łatwo się liczyło)
x=0 to y=0+5 masz punkt (0,5)
x=1 to y=−1+5=4
2) Druga prosta
2x+2y=10 /:2
x+y=5
Proste pokrywają się , układ ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Każda para liczb spełniająca jedno z równań spełnia również drugie równanie:
(x,−x+5) , x∊R
Np:
(2,3),(3,2), (−1,6), (5,0), ...... − patrz na rysunek
11 maj 21:51
gabi : bardzo dziękuje .nareszcie wszystko rozumiem, w końcu przypomniało mi się . serdecznie dziękuje

pozdrawiam
11 maj 21:54
Mila:
11 maj 21:56