Oblicz całkę niewłaściwą
Sylwia: całka od 0 do 1 (ex − e−1) dx = e + 1e − 2
jakbyście mogli, to z wytłumaczeniem poproszę, bo babka od matmy zabija wzrokiem
11 maj 18:35
Janek191:
| | x | |
∫ ( ex − e−1) dx = ex − |
| + C |
| | e | |
więc
1
| | 1 | | 1 | | 0 | | 1 | |
∫ ( ex − |
| ) dx = e1 − |
| − ( e0 − |
| ) = e − |
| − 1 |
| | e | | e | | e | | e | |
0
11 maj 18:43
Janek191:
Gdzie tu jest całka niewłaściwa ?
11 maj 18:44
Sylwia: nie wiem, takie jest polecenie......
11 maj 18:45
Janek191:
A dobrze jest przepisane ?
11 maj 18:46
Sylwia: o kurde, w potędze gdzie jest e
−1 powinno być −x

o tak: (e
x − e
−x) dx = e +
1e − 2
teraz jest na bank dobrze
11 maj 18:49
Janek191:
∫ ( ex − e−x) dx = ∫ ex dx − ∫ e−x dx = ex + ex + C = 2 ex + C
więc
1 1
∫ ( ex − e−x) dx = 2 ex ] = 2*e1 − 2 e0 = 2 e − 2
0 0
11 maj 18:55
Sylwia: dziękuję
11 maj 18:58