granice
mirabell: Oblicz granicę (lub pokaż ze nie istnieje)
| | 5xy | |
b=limx→∞ limy→∞ |
| |
| | x2+y2+1 | |
bardzo prosze was o pomoc, mozecie pomoc mi wskazac jakies ciagi dla ktorych policzyc te
granice, na zajeciach uzywalismy np.(1/n,0),(0,1/n) itp lecz mi cos nie wychodzi

heelp
11 maj 18:04
b.: w a) można wziąć x=y=n lub x=0, y=n
w b) trzeba policzyć te granice, to są granice dla funkcji jednej zmiennej (najpierw dla
ustalonego dużego x oblicz granicę przy y−>∞)
11 maj 18:23
mirabell: hmmm a dokładniej?
11 maj 18:26
ICSP: b można brać ciąg którego jedna współrzędna nie dąży do ∞ ?
11 maj 18:29
mirabell: moglby ktos mi w tym pomoc? naprawde walcze z tym od kilku godzin i juz nie mam pojecia jak to
zrobic

prosze was
11 maj 18:32
b.: @ICSP:
Hmm, no zależy od definicji. Ja bym przyjął, że na płaszczyźnie nieskończoność jest jedna, tzn.
(x,y)−>∞ jeśli x2+y2 −> ∞.
Można też wziąć x=n, y=2n.
13 maj 19:21