liczenie obwodu okręgu ,którego średnicą jest odcinek AB .
majca: a) A(−5,4) B(3,−2)
i jak liczymy to z tw pitagorasa c2=a2+b2 ?
11 maj 18:03
Janek191:
Oblicz I AB I = 2 r
a później obwód c = 2π r
11 maj 18:06
Janek191:
Nie było wzoru na długość odcinka ?
11 maj 18:12
majca: ab =10 ? wiem ze nie pisze sie tak ab ale...
11 maj 18:12
majca: był wzór ale tak pomyslałam o pitagorasie
11 maj 18:13
majca: janek ?
11 maj 18:15
majca: dobrze ?
11 maj 18:18
Janek191:
I AB I = √ ( 3 − (−5))2 + ( − 2 − 4)2 = √82 + (−6)2 = √64 + 36 = √100 = 10
2 r = 10
r = 5
11 maj 18:22
majca: a skąd wiesz to r czy z tego ze 10 podzieliłes przez 2 i wyszło 5 ?
11 maj 18:23
majca: ?
11 maj 18:27
Janek191:
11 maj 18:28
majca: ok dzieki
11 maj 18:31
Janek191:
11 maj 18:31