króle asy
john2: Prawdopodobieństwo, że przy losowaniu 5 kart z talii 52 kart wylosujemy co najmniej dwa króle
i co najmniej jednego asa wynosi....
Zadanie już się tu pojawiało, ale nie znalazłem ostatecznego wyniku.
W książce podają taką odpowiedź:
| | 12 | |
P(A) = |
| = 0,0108597.... |
| | 1105 | |
Moje rozwiązanie:
Jest sześć scenariuszy:
a) jeden as, dwa króle, dwie pozostałe
b) jeden as, trzy króle, jedna pozostała
c) jeden as, cztery króle, brak pozostałych
d) dwa asy, 2 króle, jedna pozostała
e) dwa asy, trzy króle, brak pozostałych
f) trzy asy, dwa króle, brak pozostałych
|A| = 22704 + 704 + 4 + 1584 + 24 + 24 = 25044
| | 25044 | |
P(A) = |
| = 0,0096361... |
| | 2598960 | |
Kto ma rację?