nie wiem jak zrobić to zadanie prosze o wskazówki ;)
majca: hej
czy trójkąt abc jest równoramienny czy jest on prostokątny
a(−4,2) b(0,−1) c(6,7)
moja propozycja na temat rozwiązywania jest taka oblicze ab ac i bc za pomocą tego wzoru
xb−xa+itaak dalej ... i potem niewiem ?
11 maj 17:27
Mila:
Oblicz długości boków.
11 maj 17:28
majca: ale czy dobrze pomyślałam z tym liczeniem ab bc ac ?
11 maj 17:30
majca: halo dobrze mówie
11 maj 17:41
majca: wezcie pomozcie
11 maj 17:42
J:
a co to jest ab bc ac ?
11 maj 17:42
majca: długosć ?
11 maj 17:43
J:
no... to oblicz długości boków
11 maj 17:43
majca: ok
11 maj 17:43
majca: czy ab ma wyjsc pierwiastek z 7 czy cos pomyliłam
11 maj 17:47
J:
coś pomyliłaś
11 maj 17:49
Hugo: Mila

oraz J Dżul
11 maj 17:50
majca: napisze (0−(−4)2+(−1−2)2=42+32=16+9=25=5
11 maj 17:50
J:
tak ...IABI = 5
11 maj 17:51
majca: licze dalej ac i bc
11 maj 17:51
5-latek:

Oto moja propozycja
W związku z tym z ejest to geometria analityczna to robie rysunek do zadania
Z rysunku już widza ze będzie to trokat prostokątny
Ale żeby to obliczyć algebraicznie policz dlugosc boku |AC| i BC| jeśli będą rowne to
równoramienny jeśli nie to prostokątny .
Robiac rysunek widzisz ze odpada liczenie boku AB
11 maj 17:52
Hugo:

Kobieta się nigdy nie myli

wynik ∊ R (wynik nalezy do rzeczywistych)
wynik ∊ Z (wynik nalezy do zespolonych)
wynik ∊ K (wynik nalezy do kobiety)
11 maj 17:52
majca: ac=pierwiastek z 125
11 maj 17:52
J:
tak = 5√5
11 maj 17:53
Mila:

|AB|=
√42+32=
√25=5
|BC|=
√62+82=
√100=10
|AC|=
√102+52=
√125=5
√5>10
ΔABC nie jest trójkątem równoramiennym
Sprawdzamy czy jest trójkątem prostokątnym:
P{125}
2=? 5
2+10
2
125=25+100
125=125
Na podstawie tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa ten Δ jest trójkątem prostokątnym.
11 maj 17:54
5-latek: ab bc i ca to nie sa dlugosci bokow
dlugosci bokow onacza się tak |ab| należy zwracać na to uwagę
11 maj 17:54
majca: bc równa sie 10
11 maj 17:55
majca: okej dziękuje za pomoc wszystkim
11 maj 17:56
5-latek: Jeszcze raz pisze bc nie rowna się 10 bc to jest odcinek a dlugosc odcinka =10 a
zapiszsemy nto tak |bc|=10
Możesz przez to stracic punkty (przynajmniej u mnie bys za to stracil
11 maj 17:59