Dane są punkty A=(0,2) oraz B=(2,1). Wyznacz równanie prostej AB.
Mateusz : Dane są punkty A=(0,2) oraz B=(2,1). Wyznacz równanie prostej AB.
Y= ax+b
Juz mam to rozpisane to poniżej rozumiem
2=a×0+b
1=a×2+b
I tutaj potrzebuje wytłumaczenie
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1=2 a + 2 tego nie rozumiem dlaczego 2a równa się minus 1 ? Skoro jest 1=2a + 2 ?
2a=−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
No i część dalszą rozpisane go zadania
2a =−1
A=1/2
Y=−1/2x+2
11 maj 17:04
5-latek: Szczerze to jest po prostu smiech na sali żeby uczen liceum czy technikum pisal równanie
prostej przechodzącej przez dwa punkty licząc układ rownan .
Rownanie prostej przechodzącej przez dwa punkty ma postac
| y−y1 | | y2−y1 | |
| = |
| (tak na marginesie zauważ ze prawa strona tej rownosci to |
| x−x1 | | x2−x1 | |
wspolczynnik kierunkowy tej prostej
11 maj 17:24
Mila:

Witaj
Krzysiu, w tym przypadku to najprostszy sposób.
Dane są punkty A=(0,2) oraz B=(2,1).
y=ax+b równanie kierunkowe prostej:
2=a*0+b⇔b=2
1=2a+b⇔1=2a+2 /−2
2a=−1
===========
11 maj 17:35
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Pozdrawiam serdecznie
Będę chyba musial teraz tylko skupic się na kombinatoryce
11 maj 17:42