Ciągi
dyzio: Czy ciąg an = 8 jest arytmetyczny ? I dlaczego ?
11 maj 16:29
ICSP: a czy różnica an +1 − an jest stała ?
11 maj 16:31
dyzio: Jak mam wzór to mi się to jakoś łatwo liczy, ale jak mogę obliczyć an+1 skoro an = 8 ?
11 maj 16:36
ICSP: an = 8 + 0*n
teraz policzyć an+1 ?
11 maj 16:37
J:
a1 = ?
a2 = ?
a3 = ?
...an = ?
11 maj 16:39
dyzio: Różnica będzie stała i będzie wynosić 0 ?
11 maj 16:52
J:
11 maj 16:53
dyzio: Czyli zatem ciąg powinien być arytmetyczny ? Jeżeli róznica jest stałą
11 maj 17:00
J:
tak ... jeżeli: an+1 − an = ...wartość stała, to ciąg jest arytmetyczny
11 maj 17:02
dyzio: No ale ja w odpowiedziach mam, że nie jest arytmetyczny. W zadaniu mam wyznaczyć wyraz ogólny
ciągu an jeśli Sn = 4(2n − 1)o raz zbadać czy ciąg jest arytmetyczny i odpowiedź uzasadnić.
11 maj 17:12
ZKS:
Zauważ, że a1 = 4.
11 maj 17:30
J:
w odpowiedziach masz ,że ciąg: an = 8 nie jest arytmetyczny ?
11 maj 17:32
dyzio: No tak, ale nie wiem co dalej.
11 maj 17:34
J:
a2 = S2 − S1 ... r = a2 − a1 an = a1 + (n−1)*r
11 maj 17:36
ZKS:
Przecież masz prawie wszystko. Wystarczyć zobaczyć, że a1 = 4 natomiast pozostałe
wyrazy są równe 8.
11 maj 17:36
ZKS:
Wyraz ogólny najłatwiej jest policzyć ze wzoru
Sn − Sn − 1 = an.
11 maj 17:37
AS: Nawiązuję do ostatniego postu.
S1 = a1 = 4*(2*1 − 1) = 4
S2 = a1 + s2 = 4*(2*2 − 1) = 12 ; a2 = 12 − a1 − 12 − 4 = 8
S3 = a1 +a2 + a3 = 4*(2*3 − 1) = 20 ; a3 = 20 − 12 = 8 itd
otrzymujemy ciąg postaci 4 , 8 , 8 , 8 ,...
11 maj 17:37
dyzio: Dziękuje za pomoc
11 maj 17:44