Równania róźniczkowe
olcia: Znaleźć rozwiązanie ogólne i szczególne równań różniczkowych liniowych niejednorodnych.
dydx+ycosx=12sin2x, y(0)=1
11 maj 16:14
J:
Tym razem
olcia ...zamiast :
Olka .. ?
najpierw musisz rozwiązać róananie jednorodne:
| dy | | dy | |
| + y*cosx = 0 ⇔ |
| = − cosxdx ... .potrafisz ? |
| dx | | y | |
11 maj 16:21
olcia: Pierwszy raz tu jestem

mam do tego momentu:
e
sinx dy+(ycosx e
sinx −
12sin2x e
sinx )dx=0
dalej nie wiem co z tym zrobić, proszę o pomoc
11 maj 16:30
daras: wygugluj albo sprawdź tutejsze archiwa :"równania różniczkowe.."
11 maj 16:34
J:
⇔ lnIyI = −sinx + C ⇔ y = e
−sinx + C ⇔ y = C*e
−sinx
po uzmiennieniu stałej dostaajemy równanie:
| | 1 | | sin2x | |
C'(x)*e−sinx = |
| sin2x ⇔ C'(x) = |
| |
| | 2 | | 2esinx | |
| | 1 | | sin2x | | 1 | | 2sinxcosx | |
zatem: C(x) = |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | 2 | | 2esinx | | 2 | | esinx | |
| | 1 | | t | |
teraz podstawienie: sinx = t cosxdx = dt .... = |
| *2∫ |
| dt |
| | 2 | | et | |
.... ostatnią całkę rozwiązujesz przez części : v ' = e
−t v = −e
−t
u = t u' = 1
11 maj 16:37
J:
w czwartej linijce za dużo dwójek :
| | sin2x | | sinxcosx | |
C(x) = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | esinx | | esinx | |
| | t | |
.... po podstawieniu = ∫ |
| dt |
| | et | |
11 maj 16:44
olcia: możesz bardziej wyjaśnić normalnym językiem nie matematycznym ?
11 maj 16:46
J:
a co Cię interesuje ?
11 maj 16:48
olcia: wyjaśnienie jak to po kolei rozwiązać
11 maj 16:50
J:
| | dy | |
potrafisz rozwiązać równanie: |
| = −cosxdx ? |
| | y | |
11 maj 16:53
J:
| | 1 | |
to może tak: ∫ |
| dy = − ∫cosxdx |
| | y | |
11 maj 16:58
olcia: no właśnie nie potrafię, jak możesz to powiedz mi co mam w takich przykładach robić po kolei
napisz normalnie coś typu ( na początek przekształć wzór potem przenieś y na drugą stronę) coś
w tym stylu jak dziecku

z góry dziękuję
11 maj 17:03
daras: za górami, za lasami...
11 maj 17:15
J:
| | 1 | |
OK, jak dziecku .... jakiej funkcji pochodna to: |
| ? |
| | y | |
jakiej funkcji pochodna to: cosx ?
11 maj 17:21