f'(x) | ||
czy mogę w tym przypadku zastosować wzór ∫ | =√f(x)=C ? | |
2√f(x) |
1 | (x2−2x+2)' | |||
∫ | dx=2∫ | dx=2√x2−2x+2+C | ||
√x2−2x+2 | 2√x2−2x+2 |
1 | 1 | dt | ||||
∫ | dx=∫ | dx=|t=x−1 dt=dx|= ∫ | ![]() ![]() | |||
√x2−2x+2 | (x−1)2+1 | t−1 |
a | 1 | |||
√a = | , ale | ≠ √a | ||
√a | √a |
1 | 1 | |||
∫ | dx=|t=x2−2x+2 t2=x4−4x2+4 dt=2x−2dx| = ∫ | = ln|t|+c=ln|x2−2x+2| | ||
√x2−2x+2 | t |
1 | ||
przekształaczmy = ∫ | dx = ln I \(x−1) + √(x−1)2 + 1I | |
√(x−1)2 + 1 |
1 | ||
(korzystamy ze wzoru: ∫ | = lnI x + √x2 + a2I ) | |
√x2 + a2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |