pochodna
czas: Pochodna funkcji x3+4/x2. Prosze o szybka odp
11 maj 12:48
52: Olka no no, ty to jednak umiesz sobie "poradzić" ...
11 maj 12:49
11 maj 12:49
daras: 3x2− 8/x3
13 paź 11:37
olekturbo: na pewno daras?
13 paź 13:44
pigor: ...,
(x
3+4x
−2) ' = 3x
2−8x
−3 , chyba, że "student(ka)"

chciał(a) to :
| | x3+4 | | 3x2*x2−(x3+4)*2x | | 3x4−2x4−8x | |
( |
| ) ' = |
| = |
| = |
| | x2 | | x4 | | x4 | |
| | x4−8x | | x(x3−8) | | x3−8 | | 8 | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| = 1− |
| = 1−( |
| )3= |
| | x4 | | x4 | | x3 | | x3 | | x | |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
= (1− |
| )(1+ |
| + |
| ). ...  |
| | x | | x | | x3 | |
13 paź 14:18
daras: albo turbo−student ?
13 paź 14:45