Ciąg geometryczny
Diana: W ciągu geometrycznym dane są a1=16 i a5=81. Oblicz a3
11 maj 10:05
J:
a5 = a1*q4 ... policz: q
a3 = a1*q2
11 maj 10:06
irena_1:
a1*a5=a1*a1q4=a12q4=(a1q2)2=a32
a32=16*81
a3=4*9=36
11 maj 10:06
Diana: Dzięki
11 maj 10:09
irena_1:
11 maj 10:10
pigor: ... a ogólnie, dla ciągu geometrycznego (a
n)
dla 3−ech jego wyrazów a
n−k, a
n, a
n+k ⇒ a
n2 = a
n−k a
n+k
np w zadaniu powyżej : n=3, k=2. ...
11 maj 14:45
Bogdan:
No właśnie, tak jak podpowiada pigor: a32 = 16*81 ⇒ a3 = ...
11 maj 14:53