Rozwiąż równanie wielomianowe
Aga: 2x5 − 4x3 + 6x = 0
11 maj 09:33
J:
⇔ x(2x4 −4x2 +6) = 0
11 maj 09:34
J:
a nawet wyłacz: 2x
11 maj 09:34
Aga: Zrobiłam tak tylko dalej się zacięłam −.−
11 maj 09:49
J:
teraz podstaw x2 = t i warunek: t ≥ 0
11 maj 09:52
irena_1:
2x5−4x3+6x=0
2x(x4−2x2+3)=0
2x[(x2−1)2+2]=0
(x2−1)2+2≥2
2x=0
x=0
11 maj 10:00
J:
nie połapie się w czwartej linijce
11 maj 10:02
irena_1:
Wyrażenie (x2−1)2 ma zawsze wartość nieujemną, więc (x2−1)2+2 ma wartość równą co najmniej
2 (nie może więc być równe 0)
11 maj 10:08
Aga: I już wszystko gra − dzięki!
11 maj 10:33