matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
pp:
(x
2
−
1
2
)−(x
2
−
1
2
)
3
+(x
2
−
1
2
)
5
−...=
2
5
|q| <1 q∊(−1,1) .. tylko nie wiem jak to później liczyć
11 maj 09:30
J:
1
a
1
= (x
2
−
)
2
1
q = (x
2
−
)
2
2
a
1
S =
1 − q
11 maj 09:33
pp:
tak tak tylko teraz
1
1
1
(x
2
−
)
2
< 1 → (x
2
−
)(x
2
+
)<1 ale tak szczerze mowiąc to nie wiem co z tą
2
2
2
1..
11 maj 09:42
J:
1
1
(x
2
−
)
2
< 1 ⇔ 0 < x
2
−
< 1
2
2
11 maj 09:48
J:
1
oczywiście: − 1 < x
2
−
< 1
2
11 maj 09:50