całkowanie
Ania: Kolega podawał podobne zadanie, ale ten przykład jest inny niestety
11 maj 07:21
Ania:
11 maj 10:20
J:
dobrze przepisane ?
jesli tak, to całka jest "nieprzyjemna" , po podstawieniu: x = t
6 ..... dochodzi się do
całki:
| | t10 | |
12∫ |
| dt ..., której rozwiązanie jest dość żmudne .. |
| | t8 −1 | |
11 maj 10:46
Ania: dziękuję, przepisane jest dobrze, niestety..
11 maj 13:20
Ania: a dlaczeg
x=t6?
11 maj 13:27
Frost: pewnie żeby pozbyć się pierwiastków
11 maj 13:36
J:
bo wtedy łatwo jest zmienić: √x oraz 3√x na potęgę t
( to taki trochę wspólny mianownik dla 2 i 3 )
11 maj 13:38
J:
x = t6 , √x = t3 , 3√x = t2
11 maj 13:40
Ania: czyli to będzie tak?
| | t3 | | t3 | | t3*t2 | | t5 | |
2∫ |
| = 2∫ |
| = 2∫ |
| = 2∫ |
| |
| | t6−t−2 | | t−2(t8−1) | | t8−1 | | t8−1 | |
i dalej nie wiem, dobrze w ogóle?
11 maj 14:04
Godzio:
Ale pamiętaj dx = 6t5dt
11 maj 14:08
J:
| | 2√x*3√x | |
`po przekształceniu = ∫ |
| dx dx = 6t5dt ... |
| | x3√x − 1 | |
i po podstawieniu dostaniesz..10:46
11 maj 14:08
J:
albo ...jak napisał
Godzio ... podstaw za dx = 6t
5dt i masz to samo
11 maj 14:12
Ania: czyli licznik pomnożyć przez 6t5?
11 maj 14:19
J:
tak
11 maj 14:32
Ania: Czyli
| | (2t3*t2)*6t5dt | | 12t10 | |
∫ |
| =∫ |
| −1 |
| | t6*x2−1 | | t8 | |
a dalej jak?
17 maj 17:05