całki
Ania:
Tutaj nie mogę rozbić na y=0
11 maj 06:55
J:
przepisz porządnie
11 maj 06:58
J:
| | 1 | |
= 3∫ |
| dx .... podstawienie: t = x + 3 dt = dx ... |
| | (x+3)2 +1 | |
| | 1 | |
= 3∫ |
| dt = 3arctgt + C = 3arctg(x+3) + C |
| | t2+1 | |
11 maj 07:01
Ania: dobrze przepisałam, mam kilka przykładów gdzie własnie nie da się użyć rozkładu na ułamki
proste
11 maj 07:02
Ania: aaa, dziękuję
11 maj 07:02
Ania: a w tym przykładzie
na jakie częsci rozbiję mianownik? TO będzie (x+2)
2+2x+1
11 maj 07:08
J:
analogicznie jak poprzedni : (x+2)2 + 1
11 maj 07:15