matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Ania:
całka funkcji wymiernej
5x+1
∫
dx
x
2
+1
11 maj 06:28
J:
5x
1
5
2x
1
= ∫
dx + ∫
dx =
∫
dx + ∫
dx =
x
2
+1
x
2
+1
2
x
2
+1
x
2
+1
5
lnIx
2
+1I + arctgx + C
2
11 maj 06:37
Ania:
Dziękuję
11 maj 06:44
Ania:
5
a dlaczego
?
2
11 maj 06:48
J:
5
bo:
*2x = 5x
2
11 maj 06:50