Oblicz podany przykład:
student12345: | | 2a√a+b√b | |
| + |
| |
| 3a2+3b√ab | | 3a2+3b√ab | |
10 maj 21:59
Eta:
Ejjj "studencie"

Co to znaczy? "oblicz podany przykład"
10 maj 22:04
student12345: Mam trudność by to rozwiązać. Wiem, że trzeba użyć wzoru skróconego mnożenia tylko co dalej ?
10 maj 22:07
student12345: Przepraszam za taki ton. Prosiłbym jednak o pomoc
10 maj 22:07
Eta:
| (a−b)3 | | a−b | | (a−b)(√a−√b) | |
| = ( |
| )3= ( |
| )3=( √a−√b)3= |
| (√a+√b)3 | | √a+√b | | a−b | |
=a
√a−3a
√b+3b
√a−b
√b
| | (√a−√b)3+2a√a+b√b | |
to ...........= |
| =........ |
| | 3(a2+b√ab) | |
dokończ
10 maj 22:18
student12345: Dziękuję bardzo.
10 maj 22:26
Eta:
10 maj 22:27
student12345: Wyszedł mi wynik :
Można coś z tym jeszcze zrobić ?
10 maj 22:30
Eta:
możesz jeszcze usunąć niewymierność z mianownika
A do czego jest Ci to potrzebne? bo nie znam treści zadania?
10 maj 22:39
student12345: W książce od wykładowczyni było "Oblicz: ". Zadanie powiedzmy, że "bonusowe"
10 maj 22:40
Eta:
Pewnie za jakąś "karę" je dostałeś? Może podpadłeś Pani ?
10 maj 22:42
5-latek: Oczywiście tez zalozenie co do √a i √b
10 maj 22:44