Spośród 25 dziewcząt, które uczą się w klasie drugiej, 12 trenuje piłkę reczną,
POTRZEBUJĄCA: Spośród 25 dziewcząt, które uczą się w klasie drugiej, 12 trenuje piłkę reczną, 7−koszykówkę, a
5−jednocześnie pilke reczna i koszykowke.
a.) ile dziewczat trenuje tylko jedna z wymienionych dyscypli?
b.)ile dziewczat nie trenuje zadnej z wymienionych dyscypli?
10 maj 21:55
Eta:

7 −−− trenuje tylko ręczną
2 −−− trenuje tylko koszykówkę
5 −−− trenuje ręczną i koszykówkę
7+5+2=14 ⇒ 25−14=11 −−− nie trenuje żadnej z tych dyscyplin
10 maj 22:01
pigor: ..., z warunków zadania :
a) 12 − 5 = 7 trenuje tylko piłkę ręczną, a 7− 5 = 2 tylko koszykówkę,
więc 7+ 2 = 9 dziewcząt trenuje tylko jedną z tych dyscyplin
b) 25 − (7+5+2) = 25 − 14 = 11 dziewcząt nie trenuje tych dyscyplin . ...
10 maj 22:03
POTRZEBUJĄCA: WIELKIE DZIEKI!
10 maj 22:19