matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągów
Monika:
W nieskończonym ciągu geometrycznym (an), suma jego wyrazów jest równa 4 i wyraz pierwszy jest
1
równy 2. Wynika z tego, że ciąg geometryczny (bn) określony wzorem bn=
:
an
tam są 3 odp. prawidłowa jest odp. Jest rozbieżny do +
∞
. Ktoś mi wytłumaczy jak to zrobić?
10 maj 21:25
irena_1:
a
1
=2 S=4
a
1
=4
1−q
2
=4
1−q
1
1−q=
2
1
q=
2
1
a
n
=2*(
)
n−1
2
1
b
n
=
*2
n−1
2
1
b
1
=
2
q
1
=2 Ciąg jest rosnący, o ilorazie 2, jest więc rozbieżny do nieskończoności
10 maj 21:35
Monika:
Dzieki
10 maj 21:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick