Pole powierzchni
Ania: Oblicz pole obszaru zawartego pomiędzy wykresami funkcji
y=x2−2x , y=x , i osią OX
Wiem że trzeba zastosować granicę, umiem policzyć to ograniczając 2 funkcje ale jak mamy 3 to
nie wiem, czy ktoś może mi pomóc?
10 maj 20:36
Janek191:

3 3
P = ∫ x dx − ∫ ( x
2 − 2x) dx =
0 2
10 maj 20:42
Ajtek:
Cześć
Janek191 
, dlaczego druga całka jest od 2 do 3

Możesz mi to przypomnieć, dawno
nie używałem całek.
10 maj 20:50
Janek191:
Od pola Δ prostokątnego odejmujemy pole pod parabolą.
10 maj 20:53
Ajtek:
A faktycznie

. Zmyliła mnie ta parabolka pod osią OX

.
10 maj 20:59
Janek191:

A Ania poszła na wybory ?
10 maj 21:03
Ajtek:
I zaginęła w drodze powrotnej

.
10 maj 21:09
Mila:

x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0, y=0 lub x=2, y=0
A=(0,0), B=(2,0)
x
2−2x=x
x
2−3x=0
x*(x−3)=0
x=0 lub x=3
C=(3,3)
P=
0∫
2x dx+
2∫
3(x−(x
2−2x))dx=
0∫
2x dx+
2∫
3(3x−x
2)dx=
| | 1 | | 3 | | 1 | |
=[ |
| x2]02+[ |
| x2− |
| x3]23= |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| *4−0+ |
| *9− |
| *27−( |
| *4− |
| *8)= |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
posprawdzaj rachunki
10 maj 21:38
Ajtek:
Hej
Mila
10 maj 21:59
Mila:
Witaj
10 maj 22:02
Ania: Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
11 maj 00:24
Ania: A co do wyborów, tak poszłam na wybory, mam nadzieję że nie wygra ani Duda ani Komorowski, jak
oni będą to wylatuję z Polski.
11 maj 00:29
Draghan: Hahahah.

Chyba jak każdy, kogo zapytałem o zdanie na ten temat.

Cieszę się, że kolejny
głos na nie−Komorowskiego i nie−Dudę.
11 maj 00:36