Ciąg arytmetyczny
Lalalalala: Rozwiąż równanie z niewiadomą x:
(−11)+(−8)+(−5)+...+(3x+1)=150
Koniec końców delta wychodzi mi ujemna..
10 maj 20:24
Kacper:
Pokaż rachunki
10 maj 20:26
Lalalalala: ze wzoru: Sn= 1/2 * (a1+an) * n
a1= −11
r= 3
300= [a1 + a1(n−1)*r] * n
300= −11n − 33 n2 + 33n
33 n2 − 22n + 300 = 0
i delta z tego ujemna, pewnie jakiś głupi błąd gdzieś.
10 maj 20:30
Eta:
x=10
10 maj 20:36
Kacper:
an=a1+(n−1)*r
10 maj 20:38
Lalalalala: to, że x=10 to też mogę sobie sprawdzić w odpowiedziach.. wolę jednak to rozwiązać.
10 maj 20:38
Lalalalala: Kurczę, fakt ! Dzięki Kacper
10 maj 20:39
Eta:
10 maj 20:40