rozwiąż układ równań metodą podstawiania
OLCIA: 2(x−2)+6=4y+x
5y+2=7+y
10 maj 19:47
Janek191:
Czy to jest dobrze przepisane ?
10 maj 19:48
OLCIA: tak
10 maj 19:51
Janek191:
A nie powinno być w II równaniu x ?
10 maj 19:52
OLCIA: Nie. Przykład jest dobrze przepisany
10 maj 19:55
Janek191:
5 y + 2 = 7 + y ⇒ 4 y = 7 − 2 ⇒ y = 1,25
2*( x −2) + 6 = 4 y + x
więc
2 x − 4 + 6 = 4*1,25 + x
2 x − x = 5 − 6 + 4
x = 3
====
10 maj 19:58
OLCIA: a ,,y,, ile wynosi ?
10 maj 19:59
Janek191:
Masz wyliczone w pierwszej linijce
10 maj 20:03
OLCIA: to jak ci tak dobrze idzie to zrób to

5(x−4)+12=3y+x
3y+1=4+y
10 maj 20:13