kwadratowa
karol12: Dany jest wykres funkcji : g(x) = (x−1)
2−4 :
Jak obliczyć dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości ujemne

?
10 maj 19:39
olekturbo: (x−1)2−4<0
10 maj 19:42
karol12: Czyli x2 jest mniejszy od 3 ?
10 maj 19:50
J:
⇔ Ix−1I < 4 ⇔ − 4 < x − 1 < 4
10 maj 20:03
olekturbo: @J
nieprawda.
(x−1)2−4<0
(x−1)2<4
−2 < x−1 < 2
10 maj 20:06
5-latek: No to oblicz po topornemu ta nierownosc czyli
x
2−2x+1−4<0
| | 2+4 | | 2−4 | |
x2−2x−3<0 to Δ=16 x1= |
| = 3 x2= |
| =−1 |
| | 2 | | 2 | |
czyli x∊(−1,3)
10 maj 20:34
Eta:
10 maj 20:52
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
Karol a tak naprawdę to czytamy zadanie ze zrozumieniem .
jeśli masz dany wykres to wartości te odczytujesz z wykresu a nie obliczasz
10 maj 21:18
karol12: Dobra a powiedz mi skad się u cb wzięło to −2x bo tego nie rozumiem

?
10 maj 21:18
karol12: dobra nieważne wzór skróconego mnożenia
10 maj 21:19
Ajtek:
A jednak myśli

.
Witam
Eta,
5−latek 
.
10 maj 21:21
5-latek: Witaj
Ajtek
10 maj 21:23