obszar
Lukas:

Pole obszaru
y
2=2x+1 y=x−1
y=
√2x+1 y=−
√2x+1
P
1=∫(
√2x+1−x+1)dx w granicach całkowania 0,5−4
P
2=∫(x−1+
√2x+1)dx w granicach 0,5−1
Zgadza sie
10 maj 18:14
Lukas: ?
10 maj 18:19
Mila:
Skąd to 0.5?
Obszar normalny względem OY.
2x=y
2−1,
Granice :
x=y+1
−1≤y≤3
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
−1∫3(y+1− |
| y2+ |
| )dy=−1∫3(y+ |
| − |
| y2)dy= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
=[ |
| y2+ |
| y− |
| y3]−13= |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| *9+ |
| *3− |
| *27−( |
| − |
| + |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
10 maj 18:35
Lukas:
Przecież ten czubek wychodzi na −0,5
10 maj 18:43
Mister Ed:
O! Kolejny czubek
10 maj 18:45
Lukas:
10 maj 18:47
Lukas:
Mila skąd masz obszar −1 do 3?
10 maj 18:59
Mila:
y2=2x+1
y=x−1
(x−1)2=2x+1
x2−2x+1=2x+1
x2−4x=0
x*(x−4)=0
x=0 to y=−1
lub
x=4 to y=4−1=3
(0,−1), (4,3) punkty przecięcia wykresów.
10 maj 19:47
Lukas:
Dziękuję !
10 maj 23:21
Mila:
10 maj 23:28
Lukas: ?
10 maj 23:28