Wzór Funkcji Kwadratowej
michal79991: Napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc , że do jej wykresu należy punkt A (1,3) i dla x=2
funkcja osiąga największą wartość 4 . Proszę o wyjaśnienie jak rozwiązać takie zadanie

z
góry dziękuje .
10 maj 17:35
Tadeusz:
znasz współrzędne wierzchołka ... możesz napisać równanie funkcji w postaci kanonicznej
10 maj 17:44
Tadeusz:
y=a(x−2)2+4
Podstawiasz współrzędne punktu A ... i wyliczasz a
10 maj 17:46
michal79991: Czyli to ma być tak że a(1−2)2+4=3
5a+4=3
a=−15
i co dalej wtedy ?
10 maj 18:05
Zenon :
A dalej? Uruchom chęci i myśenie
10 maj 18:13