x+t | d | d | ad | ||||
= | = | = | |||||
sin450 | sinα | ha | h |
√2 | ad | |||
x+t= | * | |||
2 | h |
y−t | d | d | bd | ||||
= | = | = | |||||
sin450 | sinβ | hb | h |
√2 | bd | |||
y−t= | * | |||
2 | h |
√2d | ||
x+t+y−t=x+y= | (a+b) | |
2h |
√2d | ||
c= | (a+b) | |
2h |
ab | ch | ||
= | |||
2 | 2 |
2d2 | d2 | |||
c2= | (a2+b2+2ab)= | (c2+ch) | ||
4h2 | 2h2 |
d2 | ||
c2=c* | (c+h) | |
2h |
d2 | d2 | |||
c= | *c+ | |||
2h2 | 2h |
d2 | d2 | |||
c(1− | )= | |||
2h2 | 2h |
2h2−d2 | d2 | |||
c* | = | |||
2h2 | 2h |
2h2−d2 | ||
c* | =d2 | |
h |
hd2 | ||
c= | ||
2h2−d2 |
ab√2 | ab√2 | |||
1. dwusieczna d= | ⇒ a+b= | |||
a+b | d |
ab | ||
2. wysokość h= | ⇒ ab=hc | |
c |
hc√2 | ||
stąd a+b= | ||
d |
2h2c2 | ||
=c2+2hc | ||
d2 |
2hd2 | ||
c= | ||
2h2−d2 |
a | x | ||
= | |||
b | b−x |
ab | ||
x= | ||
a+b |
ab√2 | ||
d=x√2 ⇒ d= | ||
a+b |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |