rozkład Poissona
lila55: moglby mi ktos moze wytlumaczyc, mam rozwiazanie do a) lecz do b) nie potrafie wyliczyc
Wadliwosc wyprodukowanych strzykawek wynosi 0,75%. Niech X oznacza liczbe wadliwych strzykawek
wsod 400 losowo wybieranych . Obliczyc prawdopodobienstwo tego ze wsrod 400 wylosowanych
strzykawek ilosc wadliwych bedzie
a) mniejsza niz 3
p= 0,075
n= 400
lambda= n* p
lambda = 0,075 * 400 = 3
mniejsza niz 3 czyli :
0 1 2
i tu po kolei odczytuje z tablicy r.poissona
b) wieksza niz 5 −−−−−> i tu mam problem , wieksza niz 5 czyli ile nalezy "odczytac" ?
10 maj 16:59