Rozwiąż nierówność
Marta: 123x + 64 < 12x−2 * (1+ 22x−4
10 maj 16:45
M:
22 cze 06:01
Little Mint:
Według mnie nierównośc pewnie wygląda tak
123x+64<12x−2(1+22x−4)
22 cze 08:11
Little Mint:
zapiszę to sobie tak
2
−3x+64<2
−x−2*2
2x+6
2
−3x−2
−x+2*2
2x+58<0≥
2
−3x=(2
x)
−3
2
−x=(2
x)
−1
2
2x=(2
x)
2 więc 2*2
2x=2*(2
x)
2
Zrobie podstawienie
2
x=t i t>0
t
−3−t
−1+2t
2+58<0
Założyłem że t>0 więc moge to pomożyc przez t
3 bez zmiany znaku nierówności
1−t
2+2t
5+58t
3<0
2t
5+58t
3−t
2+1<0
Nie ma pierwiastków wymiernych
Nierównośc nie ma rozwiązania w liczbach R
Proszę sprawdzić czy jest dobrze?
22 cze 16:57
ite:
Zupełnie nie wiadomo, jak ta wyjściowa nierówność miała wyglądać. Bez nawiasów, niedokończona.
Ale ciekawi mnie, dlaczego dla tego wielomianu piątego stopnia z tego, że nie on nie ma
pierwiastków wymiernych, ma wynikać, że nierówność z tym wielomianem nie ma rozwiązań
rzeczywistych?
22 cze 23:37
Little Mint:
ite na chwilę obecną nie wiem jak ją rozwiązać
Czy tutaj zastosować jakieś przybliżone metody (Newtona czy inne?
23 cze 01:26
Mariusz:
Little Mint bawiłeś się funkcjami hipergeometrycznymi
Rozwiązanie równania
x(1−x)y'' + (c−(1+a+b)x)y' − ab y = 0
Jeżeli zastosujesz metodę szeregu potęgowego do tego równania to otrzymasz
funkcję hipergeometryczną
Co do metod numerycznych to tak wielomian jest nieparzystego stopnia
więc ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty
więc możesz bawić się metodą Newtona
Można też policzyć wartości własne macierzy
0 −29 −0.5 0 0.5
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 0 0
0 0 0 1 0
Teraz do tej macierzy stosujesz metodę QR z przesunięciami
A0 = Q0R0
Ai − sI = QiRi
Ai+1 = RiQi + sI
W Numerical recipes in C masz gotowca
Gotowiec z Numerical recipes daje następujące przybliżone rozwiązanie równania
t=−0.252541
i jest to jedyne rozwiązanie rzeczywiste
Do sześciu miejsc po przecinku bo ten gotowiec używa liczb typu float
23 cze 04:10
Mariusz:
Choć nie wiem czy nie lepiej zdefiniować funkcje hipergeometryczne od razu szeregiem
| | (an)(bn) | xn | |
2F1(a,b,c;x) = ∑n=0∞ |
|
| |
| | (cn) | n! | |
Ta dwójka z przodu prawdopodobnie oznacza liczbę górnych silni w liczniku
a ta jedynka prawdopodobnie oznacza liczbę górnych silni w mianowniku
Funkcyj hipergeometrycznych podobno użył Klein w swoim rozwiązaniu
Może dotrzesz do jego rozwiązania równania 5. stopnia
Są też inne sposoby rozwiązywania takich równań
Równanie piątego stopnia
a
5x
5+a
4x
4+a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0 = 0
można sprowadzić do postaci
x
5 + px + q = 0
stosując przekształcenie Tchirnhausena
Nie bawiłem się tym ale podobno wymaga ono rozwiązania jednego
równania czwartego stopnia
Po podstawieniu
x = rt
można to równanie sprowadzić do postaci
t
5 + t + A = 0
Po sprowadzeniu do tej postaci jednym z rozwiązań równania piątego stopnia będzie
| | 1 | | 2 | | 3 | | 4 | | 1 | | 3 | | 5 | | 5A | |
x1= −A* 4F3( |
| , |
| , |
| , |
| ; |
| , |
| , |
| ;−5*( |
| )4) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 cze 05:53
Mariusz:
Tu oczywiście literówka i powinno być Tschirnhausena
Jak chcesz poszukać czegoś to proponuję
Tschirnhausen transformation
Lagrange inverse theorem
Bring radicals
23 cze 06:59
Little Mint:
Dziękuje Mariusz za cięzką pracę.
Miałłem tylko metody przybliżone .Może przyda sie to komuś innemu
23 cze 09:09