trapez
Pomocy: 1.Okrąg o promieniu 4 cm wpisano w trapez równoramienny, którego krótsza podstawa ma 4 cm.
Oblicz pole tego trapezu.
2.Podstawy trapezu równoramiennego maja długości 11 cm i 15 cm. Przekątne tego trapezu są
prostopadłe. Oblicz jego pole.
Z góry dzięki za pomc
10 maj 16:39
Janek191:

z.1
Mamy
c
2 = 8
2 + x
2 = 64 + x
2
2*4 + 2 x = 2 c / : 2
c = 4 + x
zatem
( 4 + x)
2 = 64 + x
2
16 + 8 x + x
2 = 64 + x
2
8 x = 48
x = 6
====
c
2 = 8
2 + 6
2 = 64 + 36 = 100
c = 10
=====
Pole trapezu
P = 0,5 *(a + b)*h = 0,5*( 16 + 4)*8 = 4*20 = 80
====================================
10 maj 19:41
Eta:

h=2r=8 , r
2=2*a ⇒ a=8
| 2a+b | |
P= |
| *h = ............ = 80 |
| 2 | |
10 maj 19:50
Eta:
| 11+15 | |
h= 5,5+7,7=13 , P= |
| *13=....... |
| 2 | |
10 maj 19:59
10 maj 20:07