Planimetria
RoxySS: Oblicz długość boku |BC| trójkąta |ABC| , wiedząc że |AB|=1 , |AC|=3 i kąt |ABC|=30 stopni
10 maj 16:30
RoxySS: No rozumiem że musimy użyć tw. sinusów czyli będzie 3/sin30 = 1/sinγ dalej
3sinγ=sin30 sin 30 =1/2
3sinγ=1/2 / : 3
sinγ=1/6 i co dalej jak w przybliżeniu nie ma 0,166666667 ?
10 maj 16:44
RoxySS: up
10 maj 17:56
RoxySS: up
10 maj 18:38
5-latek:

Należy dwa razy zastosować twierdzenie sinusow
| 3 | | 1 | |
| = |
| wylicz ztego sinC i sprawdzić jaki to będzie kat w tablicach np. |
| sin30 | | sinC | |
Kat A= 180−(30
o+kątC)
| x | | 3 | |
| = |
| i wylicz z tego x |
| sina | | sin30 | |
10 maj 18:52
RoxySS: Tak ale w tablicy właśnie nie mogę znaleźć 1/6
10 maj 18:57
5-latek: W dokładniejszych tablicach matematycznych będzie to 9,30o
10 maj 19:15
RoxySS: A w niedokładnych 10 mogę użyć ?
10 maj 19:18
5-latek: Popatrzylem na tablice tangensów zamiast sinusow ale dla małych katow sinα≈tgα
Będzie roznica o 10' wiec tak zostawny
wiec A= 140,30o wiec ze ze wzorow redukcyjnycjh sin140,30= sin(180−39,3)= sin39,30 o
a sin 39,30o=0,636
Teraz licz
10 maj 19:22
5-latek: Mysle ze możesz uzyc 10 o
10 maj 19:23
RoxySS: Dobra no to mam kąt 3/sin30 i x/sin140 co dalej bo raczej mam problem duży z matematyką
10 maj 19:25
10 maj 19:35
Mila:

Bez tw. sinusów
W ΔCDB:
W ΔCDA: z tw. Pitagorasa
3
2=h
2+x
2
po rozwiązaniu:
Zaraz napiszę z zast. tw. sinusów
10 maj 20:04
5-latek: Witam
Milu 
Pozdrawiam

Z drugiej strony Krzysiek . taki miałem tez nick przy 1 rerejertacji
10 maj 20:07
Mila:
II sposób:
2R=6
a=6*sin(γ+30)
cos
2γ=1−sin
2γ
| | 1 | | √3 | | 1 | | √35 | |
sin(γ+30)=sinγ*cos30+sin30 *cosγ= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
===============
10 maj 20:11
Mila:
Witaj .
10 maj 20:12