Wykaż, że trójkąt jest równoramienny lun prostokątny
James0n: Wykaż, że jeśli α,β są kątami trójkąta takimi, że
sinα sinβ
−−−− = −−−−
cosβ cosα
, to jest to trójkąt równoramienny lub prostokątny.
10 maj 14:22
Janek191:

sin α* cos α = sin β *cos β / *2
2 sin α*cos α = 2 sin β*cos β
sin 2 α = sin 2 β
α = β ⇒ Δ jest równoramienny
10 maj 14:29
Bogdan:
α, β, γ − miary kątów w trójkącie
sin2α − sin2β = 0 ⇒ 2sin(α − β) cos(α + β) = 0
sin(α − β) = 0 ⇒ α − β = 0 ⇒ α = β
lub
cos(α + β) = 0 ⇒ α + β = 90o stąd γ = 90o
10 maj 14:40
James0n: niezbyt rozumiem jak to się stało, że tutaj cosinusy po obu stronach zostały usunięte.
2 sin α*cos α = 2 sin β*cos β
sin 2 α = sin 2 β
10 maj 15:00
52: sin2x=2sinxcosx
10 maj 15:04
James0n: Przydatna informacja
10 maj 15:13