logika2
mambaa: dyzjunkcja schiffera:
mam do rozpisania następujące przykłady dla p\q=~p v ~q oraz p/q=~p
~q:
~a=
a v b=
a & b=
1. ~a=~(a v a)= ~a & ~a = a\a
a v b=~(~a) v ~(~b)= ~a\~b= (a\a)\(b\b) <−− skąd sie wzieło (a\a)\(b\b)? czemu nie możemy tego
zapisać jako ~~(a v b)

a & b=~(~(a&b))=~(~a&~b)=~(a\b)=(a\b)\(a\b) <−− dlaczego taka końcówka?
dla drugiego przykładu p/q:
2. ~a=~(a v a)= ~a & ~a = a/a
tak było zrobione na zajęciach.. moje pytanie dlaczego raz a/a, a raz a\a? jeżeli rozpisane
jest tak samo?